Избрани Новини

Представят изложба за д-р Борис Проевски

Навършват се140 години от рождението на големия общественик

Днес от 17.00 часа в залите на Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде открита юбилейна историко-етнографска изложба „140 години от рождението на д-р Борис Проевски (1879 – 1961 г.)“ – инициатива на Регионален исторически музей - Благоевград и Държавен архив - Благоевград .
Това е една възможност за гражданите и гостите на Благоевград да се запознаят с една личност - пример за достоен гражданин, д-р Борис Ташков Проевски. Д-р Проевски не само следва своя хуманен дълг като лекар в Горноджумайската гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ - бивша Солунска, той е участник в националноосвободителните борби, в двете Балкански и Първата световна войни и активен обществен деятел - председател на Македоно-одринското опълченско дружество в града, председател на Дружеството за защита на децата и на Ловното дружество, подпредседател на градското читалище „Съгласие“. Той е инициаторът за построяването на Ловния дом и на училищната лятна почивна база в местността „Картала“ в Рила планина.
Изложбата представя историческите ценности, съхранявани в ДА - Благоевград и в РИМ - Благоевград, които отразяват многостранната му дейност и принос за града и обществото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов