Избрани Новини

Благоевградчани почетоха делото на д-р Борис Проевски

Мисия

04-06-2019, 21:00

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят изложба за д-р Борис Проевски

В музея бе открита изложба за личността и делото на този велик българин

Юбилеят от рождението на бележития гражданин на Горна Джумая д-р Борис Проевски беше отбелязан днес с историко-етнографска изложба в залите на Регионален исторически музей – Благоевград, създадена с партньорството на Държавен архив – Благоевград.
Изложбата представя приносът на д-р Проевски за града и службата му на отечеството. Той е доброволец в двете Балкански войни и лекар на Южния фронт в Първата световна война, в мирните години е лекар-учител в Горноджумайската Бивша Солунска гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, председателства Македоно - одринското опълченско дружество в града, Дружеството за защита на децата и Ловното дружество, подпредседател е на читалище „Съгласие“. Доктор Проевски е с принос към здравеопазването и благоустройството на града, инициатор е за построяването на Ловния дом и на първата лятна училищна почивна база в м. „Картала“ в Рила планина.
Изложбата беше открита от директора на Регионален исторически музей Благоевград д-р Кирил Алексиев, а директорът на ДА – Благоевград Любима Петрова и уредник д-р Биляна Карадакова представиха богатия житейски път на д-р Проевски.
В откриването на изложбата участваха председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“  Иван Василев, който подчерта заслугите на доктора към развитието на ловното движение и прочете марша на ловците, чийто автор е Борис Проевски, Марин Митов, директор на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, бивша Солунска, която е родна и за семейство Проевски, учители, ученици, граждани и гости на Благоевград.
Изложбата представя част от историческите ценности, съхранявани в архива и в музея, които отразяват широката обществена дейност на д-р Проевски - царските отличия за храброст на фронта, грамота от Червения кръст за заслуги, лични вещи, документи, снимки и кореспонденция.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 17 юни 2019 г.

Поклон пред личността и делото му!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов