"Михал Мишкоед/Зех тъ, Радке, зех тъ!” гостува в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

"Михал Мишкоед/Зех тъ, Радке, зех тъ!” гостува в Благоевград

05 юни 2019, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово

Театралното събитие е на 5 юни

Днес от 19.00 часа в ДТ "Н.Вапцаров" благоевградчани ще гледат пиесата „Михал Мишкоед/Зех тъ, Радке, зех тъ!"
ЮНЕСКО и Европарламентът обявиха 2018 за година на културното наследство. В духа на това послание ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово посвещава своята постановка „Михал Мишкоед” на първото театрално представление в България. Нещо повече – поема предизвикателството да реставрира принципа на шуменското представление, а именно всички роли да се изпълняват от мъже. Музиката и танците са на фолклорна основа, с нови текстове. Всичко е много българско и звучи изумително съвременно.
Иначе историите в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.
Постановка - Невена Митева, сценография Радоил Серафимов, музика Румелия Алексиева, хореография Лъчезар Захариев, консултант Велизар Велчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета