Избрани Новини

В Кюстендил разследват читалище "Зора"

Води се досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза

Районна прокуратура - Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност - престъпление по чл. 162 ал. 1 от НК.

На 5.06.2019 г. в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в  Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 6.06.2019г. в  Кюстендил, ул.„Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“ в Кюстендил. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването са извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ в Кюстендил е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила разрешение от Районен съд - Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адреса за кореспонденция на читалище „Зора“. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП - Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против републиката - за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй – престъпление по чл. 108 ал.1 от НК и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов