Дом на младостта - уникално арт място вдъхновява благоевградските творци - blagoevgrad.utre.bg

Дом на младостта - уникално арт място вдъхновява благоевградските творци

07 юни 2019, 21:00 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Пространството се намира в сградата на бившия Младежки дом

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Дом на младостта в Благоевград. Уникалното арт пространство се намира в сградата на бившия Младежки дом. Без да се нарушава архитектурната цялост на сградата, тя вече има ново интериорно лице.
„Сигурен съм, че Домът на младостта ще бъде място, което ще се посещава с удоволствие от много хора. Младостта не е възраст, не е период от време, младостта е състояние на духа.  Освен Дом на младостта, нека бъде и Дом на приемствеността, защото тук ще се среща творчеството на различни поколения. Докато едни говорят, ние работим. Със сигурност това, което сега правим, ще остане и след време“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова благодари на всички, които са допринесли за преобразяването на пространството в бившия Младежки дом.
„Радвам се , че днес сме заедно тук, за да открием новото духовно място на Благоевград, а именно Дом на младостта. Кръстихме  го така, за да спазим традицията и историята на познатия на всички ни Младежки дом, да вземем  думата "младост" и да го превърнем наистина в Дом на младостта. Тук ще се срещат и миналото, и настоящето, и бъдещето. Място, което да бъде за вдъхновение и търсене на таланти. Сигурна съм, че това място ще бъде изпълнено с много събития. Сигурна съм, че тук ще бъдат представяни всички таланти на Благоевград, за да може да защитим мотото, че всичко хубаво тръгва от Благоевград“, каза Христина Шопова.
По време на церемонията бяха наградени и първите четирима „Творци на духа“. Призът получиха Пламен Бонев, Емил Мангушев, Атанас Янев и Явор Ичков.
42 изявени  деца от Благоевград получиха логото и значката на Дома на младостта. Наградите ще бъдат давани всяка година.  
Пространството в бившия Младежки дом  е изцяло прекомпозирано, като мястото е превърнато в мултифункционална зала. Тя ще може да бъде използвана за богат набор от артистични, публични и социални събития. Мобилността и рационалността на интериорните елементи я превръщат в модерно съоръжение за представления, четения, различни изяви, творчество. Поставени са малки пейки и масички, като са подбрани специални цветове. Има обособени книжарница, бар, място за събеседване, отдих и т.н. По стените са поместени пана от утвърдени художници. В обособени ниши, зад стъкло, са подредени изящни творби. Поставено е и красиво арт осветление.Коментари (1)

Потребител
Мирчо
откриват топлата вода
08 юни, 09:44 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета