Избрани Новини

25 млади пианисти ще се борят за приз в "Нашите деца свирят Бах"

Официалното откриване е днес в 10 часа

Днес и утре в Благоевград ще се проведе деветото издание на международния конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах". Той се организира традиционно от НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград.

Тази година в конкурса участват 25 млади пианисти, които ще се състезават в четири възрастови групи. Децата са от Благоевград, Петрич, Сандански, Видин, с.Скрът, Берковица, Крива паланка - Македония, Казанлък, Монтана и Враца, съобщи Галина Викторова, специалист в читалището.

Председател на журито е проф. Йордан Гошев, декан на Факултета по изкуствата в ЮЗУ "Н.Рилски" - Благоевград, членове са д-р Николина Кротева и органиста Велин Илиев.

ПРОГРАМАТА:

- Официално откриване на конкурса на 8.06. в 10.00 часа - Голям читалищен салон 

- Конкурсна програма - 8.06. - 11.00 часа - Голям читалищен салон
- Концерт на лауреатите от миналия конкурс - 8.06., 19.00 часа - Голям читалищен салон
- Награждаване и концерт на лауреатите - 9.06., 11.00 часа - Голям читалищен салон

Първото издание на конкурса за пианисти-непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992 г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ”Н. Вапцаров-1866” - Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. Той има седем издания, някои от които с международно участие. Последното е през 1999 г.
 Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.
 Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах. поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.
За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.
По време на конкурса и самите членове на журито изнасят свои самостоятелни  концерти.
По традиция конкурсът „Нашите деца свирят Бах” се провежда в голямата концертна зала на НЧ ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)