Избрани Новини

Благоевград вече с подземни контейнери за битов отпадък

Те ще бъдат в района на площад "Македония“

Първите подземни контейнери за битов отпадък ще бъдат поставени в Благоевград. Монтирането им ще започне тази седмица. Те ще бъдат в района на площад „Македония“. Първоначално ще бъдат поставени 8 броя модерни съдове за смет. 3 от тях ще бъдат разположени в пространството между сградата на Камерна опера и Минералната баня, други три ще бъдат монтирани при ул.„Гьорче Петров“ под НАП, а два при паркинга под площад „Македония“. Контейнерите са с опция за комбинирано повдигане на капака, като има възможност за ръчен и крачен контрол.
Постепенно Община Благоевград ще надгражда проекта, като подобни съдове за смет ще бъдат поставени и на други места в централната градска част, както и в кварталите.
Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните. Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятна миризма във въздуха. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Освен това досегът на неоторизирани лица до контейнерите е ограничен. Друго предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесно и бързо обслужване и поддържане.
Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка за по-чиста околна среда, направена от кмета д-р Атанас Камбитов.
Община Благоевград апелира за опазване на общинското имущество. При забелязване на нередности може да бъде сигнализирано на тел. 112, в делнични дни на 073/88 44 34, както и на дежурният телефон 073/88 44 06.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)