Избрани Новини

България и Гърция заедно ще се борят с наводненията

Представиха проект за координация и преодоляване рисковете от наводнения в трансграничния район

Днес в Благоевград бяха представени параметрите на проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване рисковете от наводнения в трансграничния район“. Той ще се изпълнява от пет български и две гръцки организации, като водещ партньор е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. В рамките на предвидените дейности участие ще вземат Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив, Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград, Национален институт по метеорология и хидрология, Областна администрация Благоевград, Специален секретариат за водите, Министерство на околната среда и енергетиката - Гърция и Децентрализирана администрация на Македония-Тракия. Проектът ще обхванат областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково в България и Солун, Серес, Драма, Кавала, Ксанти, Родопи и Еврос в Гърция.

По време на срещата бе уточнено, че проектната идея е разработена с цел разрешаване на общи проблеми в трансграничния регион, чрез мобилизиране на усилията, познанията и капацитета на институциите от двете страни на границата. Българските и гръцките експерти отчетоха, че този район е силно уязвим от измененията на климата и негативните последици от това, като значително е увеличен рискът от наводнения. Основен акцент по проекта е поставен върху трансграничните реки – Струма, Места, Арда и Марица. Според направените до момента анализи потенциално засегнатото при мащабно наводнени население в трансграничната зона е 175 000 души.

Проектът, чиято стойност е 4 482 557, 86 евро, предвижда да бъдат разработени стратегии за превенция и реакция при наводнения, мерки за пилотно тестване на стратегиите, както и изготвяне на пътни карти, съдържащи отговорностите, взаимоотношенията и начинът на комуникация между отговорните институции. Предвидена е доставка на оборудване за обучение и действия при наводнения – два командно-щабни автомобила с висока проходимост, четири високо-проходим автомобил, тип „Ратрак“, специализирано оборудване и въжени спасителни системи, надуваеми диги и превозни средства. Ще бъде закупен софтуерън продукт за осъществяване на симулация на действия по превенция, готовност, реакция и възстановяване в случай на наводнения. Седемте партньорски организации ще разработят инструменти за събиране на първична информация, анализи и оценки, необходими за мониторинг на климатичните данни и създаване на съответните цифрови модели. Предвидено е и разработване на система за ранно предупреждение.  

В рамките на следващите три години ще бъде изграден и оборудван съвместен център за обучение на територията на област Благоевград, както и тренировъчен полигон за подготовка и действия при наводнения, който ще бъде ситуиран в подходящ участък по поречието на река Струма. На полигона ще се създаде възможност за обучение в обстановка, близка до реалната, като се симулират различни изкуствени препятствия, потопени обекти, залети от вода територии и други.

Предвидените дейности по проекта се очаква да приключат през 2022 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)