Избрани Новини

Съдят ловец за смъртоносно прострелване на чужда овчарка

Стойността на куче порода "средноазиатска овчарка“ е 1350 лева

Районна прокуратура – Гоце Делчев е предала на съд Г.Ц. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 325б, ал. 1, пр. 1 от НК.

Обвиняемият Ц. се занимавал с лов и притежавал разрешително за оръжие.

Вечерта на 17.09.2017 г. мъжът се прибирал от лов с автомобила си марка .„Сузуки самурай“. Шофирал бавно, а след него тичало кучето му, порода „английски сетер“. Когато наближил главния път, в района на местността „Летището“ до гр.Гоце Делчев, спрял и слязъл от колата, за да прибере животното в клетка.

В този момент Г.Ц. видял как друго куче, порода „северноазиатска овчарка“, нападнало неговото. Тогава обвиняемият взел ловния си автомат марка „Бенели“, заредил го с патрони и произвел изстрел. Овчарката извила и отскочила назад, след което се затичала към стопанина си – М. М., който бил на около 70-80 метра от тях. Докато тичала към него, Ц. произвел втори изстрел по нея, в резултат на което животното се претърколило.

Последвало изясняване на случилото се между двамата мъже. Стопанинът на простреляното куче заявил на Г.Ц., че ще се обади в полицията, като направил опит да му попречи да се качи в автомобила си. Обвиняемият го блъснал по гърдите, след което взел камък, за да го удари, а впоследствие се качил в колата и отпътувал.

М.М. завел овчарката си при ветеринарен лекар, където по време на оказване на първа помощ, кучето умряло.

В хода на досъдебното производство е била назначена ветеринарномедицинска експертиза, от която е видно, че смъртта на животното се дължи на остра кръвозагуба и вероятно засягане на вътрешни органи – бял дроб, кръвоносно съдове, сърце, които са били причинени от огнестрелно оръжие.

Според съдебнооценителна експертиза, стойността на куче порода „средноазиатска овчарка“ е 1350 лева.

Предстои делото да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)