Избрани Новини

Модерни практики за подобряване състоянието на горите обсъждаха в ЮЗДП

Предприятието участва в редица научни проекти за подобряване на стопанисването им

Приключиха ежегодните съвещания по стопанисване на горите, организирани от Югозападното държавно предприятие съвместно с регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил, София, Пазарджик и Пловдив. От 11 до 14 юни служители от териториалните поделения и централно управление на ЮЗДП, представители на ИАГ, Лесотехническия университет, Лесозащитната станция и Горската семеконтролна станция - София, Института за гората и частно практикуващи лесовъди обменяха опит и практически умения при провеждане на лесовъдските дейности.
В дискусиите все по-интензивно се обсъжда подобряване състоянието на горите от гледна точка на растящия интерес и изисквания на обществото да се поддържа постоянно дървесно покритие, така че гората да изпълнява многобройните си екологични и рекреационни функции. По време на съвещанията бяха коментирани и възможни промени в различни нормативни документи, свързани с работата на лесовъдите и дърводобивните фирми.
Тази година домакини бяха 4 териториални поделения на ЮЗДП. В „ДЛС Арамлиец” участниците обсъждаха резултатите от прилагането на новите законови изисквания при стопанисване на буковите и дъбовите гори. Коментирано беше и здравословното състояние на горите от черен бор във водосбора на язовир Огняново.
В „ДГС Радомир” акцент в дискусиите бяха грижите, които трябва да се полагат за иглолистните култури, изкуствено създадени от поколения лесовъди през последните сто години с цел борба с ерозията и укротяване на поройните реки в района.
В местността „Кадийца” във Влахина планина експертите обсъдиха иновативен метод, приложен от „ДГС Симитли” при стопанисването на 130-годишна букова гора. Насаждението е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и затова специално внимание беше отделено на запазването на групи от т.нар. биотопни дървета, които са естествена среда за живот на птици и насекоми.
В 100-годишни иглолистни гори в „ДЛС Дикчан” бяха демонстрирани лесовъдски мероприятия, насочени към поддържане на различни по възраст дървета, които гарантират устойчивост на насажденията и съхраняване на родопските горски пейзажи.
„ЮЗДП е много иновативно предприятие”, коментира инж.Станислав Лазаров, лесовъд на частна практика и един от лекторите в съвещанията. Според него пример за това е разработената интерактивна карта на горите в Югозападна България и участието на предприятието в редица научни проекти за подобряване на стопанисването им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)