Избрани Новини

Проект в Беласица възражда традиции

Той е под надслов "Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“

Днес ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич ще се докоснат до традициите на с.Габрене, община Петрич, като посетят историко-етнографската сбирка към Народно читалище „Просвета -1928“ в селото.
Учениците ще бъдат посрещнати от жените в Габрене, които са майсторки в приготвянето на типични местни ястия. Освен в кулинарията, възпитаниците на гимназията ще бъдат посветени във фолклора в селото, ще тъкат, предат и навиват прежда. Целта на събитието е чрез срещата на поколенията да се засили приемствеността в обичаите и приготвянето на гозбите, които не могат да бъдат научени на друго място.
Снимките и рецептите на приготвените ястия, характерни за с.Габрене, намиращ се в землището на Природен парк “Беласица“, ще бъдат включени в книга - “60 рецепти и още нещо“ която гимназията предстои да издаде в навечерието на своя 60-годишен юбилей.
Инициативата е част от проекта "Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“ - Петрич, който се реализира в партньорство с дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите и се финансира от Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)