Избрани Новини

Делегация от Норвегия пристигна в Благоевград

Ще се запознае с културното наследство на областния център

Представители на норвежка делегация пристигнаха в Благоевград във връзка с предстоящо подготвяне на проектно предложение, свързано с културното наследство. Те се срещнаха с директора на ЦЛРТБ Цветанка Гаврилова и диригента на Биг Бенд - Благоевград Борис Янев. По време на срещата представителите на Благоевград заедно с Одд Ерик Ватлестад, музикален продуцент и Тор-Ивар Лунд, звуков системен инженер от Норвегия, обсъдиха подробности около бъдеща съвместна работа. Акцент в работната среща бе установяване на партньорства по Програма PA14 “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.
Програмата е фокусирана върху културата и културното наследство като ресурси за местно и регионално развитие чрез мерки за културно предприемачество, заетост и социално включване. С програмата ще се подкрепят проекти, които подобряват условията на представяне на колекции на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на социални, етнически и културни малцинства и групи. Разширяване на достъпа до култура е също сред целите на програмата, като ще бъдат финансирани проекти, които създават ново културно съдържание чрез организирането на фестивали, представления, пътуващи постановки, изложби, културни маршрути и др. Предвидена е и подкрепа за учебни визити – пътувания в България и Лихтенщайн, Исландия и Норвегия.

Делегацията от Норвегия се запозна и с дейността на различни музикални школи в Благоевград. Тя ще се включи и в част от организацията за фестивала „Франкофоли“, който предстои на 21 и 22 юни в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)