Нина Гордън: Кюстендил е духовен център на една свещена земя! - blagoevgrad.utre.bg

Нина Гордън: Кюстендил е духовен център на една свещена земя!

19 юни 2019, 19:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    НЧ "Братство" Кюстендил

Градът е подходящо място за такъв род музикални и културни събития, твърди проф.Гордън

Нина Гордън е професор по вилончело в Илинойския Уеслиън университет. Изучавала е и усъвършенствала този инструмент при едни от най-добрите майстори в света. Нейни студенти успешно се изявяват на най-големите музикални сцени и преподават в елитни университети в САЩ, Канада, Великобритания и др. Преди 9 години, заедно с председателя на читалище “Братство“ - Кюстендил Иван Андонов основават Международната музикална камерна академия в Кюстендил.

- Г-жо Гордън, как така от далечния Илинойс се озовахте в Кюстендил?
- Всъщност преди 10-тина години започна всичко, като преди това организирахме музикална академия в Габрово. Когато дойдохме в България, посетихме и Кюстендил. Тогава се запознахме и с председателя на читалище “Братство“ Иван Андонов, заедно с който решихме да продължим тази Международна музикална камерна академия в Кюстендил и да обменяме опит, знания, както и да се развиваме заедно занапред.

- Трудно ли се организира такова музикално събитие?
- Трудно – не бих казала, защото когато човек прави нещо с желание, с цялото си сърце, тогава нещата се получават естествено. Несъмнено е сериозна отговорност, а за да организираш подобен музикален форум се изисква много време, старание и желание, но пак казвам, когато го правиш с любов и знаеш колко полезно би било както за своите, така и за българските студенти, тогава усилията си заслужават! Тук е мястото да благодаря и на нашите партньори от България – читалище “Братство“, без които тази музикална академия не би просъществувала вече почти 10 години! Много се радвам, че започнахме да работим заедно и да създаваме толкова прекрасни музикални събития!

- Кюстендил ли е точното място за такъв род събития?
- Категорично – да! Кюстендил е духовен център на една свещена земя! Още първия път, когато посетих града, бях изключително впечатлена от това място! Тук се усеща една по-силна, по-различна духовност, хората наистина са прекрасни – мили, усмихнати и дружелюбни. Това прави огромно впечатление и на моите студенти, защото в Америка е по-различно. Наистина вашата култура – на България и на този край, е изключително богата и забележителна, много различна и магнетична. Кюстендил е подходящо място за такъв род музикални и културни събития, защото по този начин нашите студенти могат да се докоснат до тази одухотворена атмосфера! Това е много важно за хората на изкуството – да творят в подходяща атмосфера, за да пожънат успех. Именно заради това и избрахме Кюстендил. Този район предразполага да се твори и да се създава култура!

- Какви са впечатленията ви от Вашия партньор – читалище “Братство“?
- Аз съм очарована от тези хора и тяхната работа! Искам да изкажа дълбокото си уважение и благодарност към цялото читалище и Иван Андонов – те са толкова всеотдайни. Тук наистина е един огромен международен център на културата и музиката и се радваме, че и аз заедно с моите студенти работим с тях, изграждаме се и се развиваме! Благодарение на тях ние се запознаваме и обменяме опит и с най-добрите български професори по камерна музика, както и с техните студенти.

- Тъй като вече имате поглед, какви са впечатленията Ви от българската музика и култура?
- Да, аз вече 10 години наблюдавам и се интересувам от българската музика и култура. Знаете ли – това е едно огромно богатство! Наистина впечатляващо! И не го казвам от куртоазия, напротив - вашата страна има изключително богато културно-историческо наследство, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва или омаловажава! Тук говорим за световно ниво на музиканти, преподаватели, композитори. Има много даровити деца, има много на какво да се научим от вашата необикновена култура и затова всяка година моите студенти с нетърпение очакват поредната Международна музикална камерна академия, в която да се включат!

/Източник - НЧ "Братство" - Кюстендил/Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета