Избрани Новини

Днес е Международен ден на бежанците

Чества се от 2001-ва година

Международният ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни всяка година, е посветен на повишаването на осведомеността за положението на бежанците по света.

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН решава с Резолюция 55/76, че от 2001 г. 20 юни ще се чества като Световен ден на бежанците. В тази резолюция на Общото събрание се отбелязва, че през 2001 г. се навършват 50 години от приемането на Конвенцията от 1951 г. за статута на бежанците.
Африканският ден на бежанците е бил официално отбелязван в няколко страни преди 2000 година. ООН се споразумява с Организацията за африканско единство (ОАЕ) Международният ден на бежанците да съвпада с африканския, датата е 20 юни.
В Римокатолическата църква Световният ден на мигрантите и бежанците се празнува през януари всяка година, след като е създаден през 1914 г. от папа Пий X.
През февруари 1992 г. в София е открит офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) за България. През 2000 г. комисариатът повишава статута на присъствието си в България в представителство, ръководителят на което е упълномощен да говори пряко от името на Върховния комисар.
Международното присъствие на ООН в България се ръководи от постоянния координатор на ООН, който е и представител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).
В Агенцията на ООН за бежанците работят над 6 500 души в 268 бюра в 116 страни по света.
Те изпълняват мисии в Ливан, Южен Судан, Чад/Дарфур, Ирак, Афганистан, както и в Кения.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)