Избрани Новини

Тръгва фестивалът "Мелнишки дни на възрожденската култура“

Култура, бит и традиции ще оживеят на феста

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. От 21 до 23 юни местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други традиционни художествени занаяти, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.
Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за трета поредна година в Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият  музей - Мелник и Народното читалище „Емануил Васкидович - 1885“ - Мелник. Поводът е „Денят на занаята“.
Идеята е да се покаже бита и традициите на българите в далечното и не толкова далечно минало, както и да се разкаже на гостите малко познатата, но изключително интересна история на града. Някогашната столица на деспот Алексий Слав, известна още като „Богозиданият град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.
Мелник не е само хубаво вино и възрожденски къщи! Мелник е жива история и състояние на духа!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов