Избрани Новини

Днес е лятното слънцестоене

Денят е с максимална продължителност

Днес е лятното слънцестоене. По време на лятното слънцестоене денят е с максимална продължителност. То е като резултат от наклона на земната ос, защото продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето.
На 21-22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, а нощта е най-къса. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене. На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното - лятно.
Древните народи са посветили немалко празници и ритуали на най-дългото лятно слънце. Този ден навсякъде по света е изпълнен с мистика, включително и у нас.
В Северното полукълбо най-дългият ден в годината е точката на зенит на Слънцето по еклиптиката му ( движението му по определена траектория ). Когато в Северното полукълбо е лятно слънцестоене, в Южното е зимно и обратното. Всяка година то настъпва на 20 или 21 юни в определен час. У нас това ще се случи днес в 17,54 ч. Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява.
Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.
Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства, наречени Мидсъмър във всички скандинавски държави. През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т.нар. Майско дърво. Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората. Има традиционна храна, музика, танци.
В Испания, в Сарагоса, се празнува Денят на Сан Хуан. Отново се палят огньове, които се и прескачат има фойерверки и всенародно веселие.
В келтската традиция се чества денят на Св.Джон. Подобно на Нощта на лятното слънце и тогава се палят огньове за пречистване и обновление. Много популярна е сбирката на Стоунхендж. Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строен с тази цел - да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. От хипари до съвременни друиди ( келтски жреци ) - всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.
На Изток също се празнува лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията -  мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.
У нас традицията не е с по-различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древното тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на майката Земя и нейния син бог Слънце. Освещава се храна и течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)