Съдят шофьор за ПТП със загинал моторист - blagoevgrad.utre.bg

Съдят шофьор за ПТП със загинал моторист

21 юни 2019, 15:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ПРБ

Катастрофата станала на пътя между Банско и Разлог

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.М. (на 57 години), предизвикал пътно-транспортно произшествие, отнело човешки живот – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3, от НК.

На 28.07.2014 г. обвиняемият П.М., който е правоспособен водач, се движел по главен път от  Банско за Разлог с управлявания от него лек автомобил „БМВ“. Пред него имало друго МПС - лек автомобил „Опел“.

Около 13 ч. след бензиностанция „Газпром“ М. предприел маневра изпреварване. В същото време в насрещната лента се движела кола, изпреварвана от мотоциклет, управляван от Р.С. (на 56 години) Обвиняемият имал възможността да възприеме случващото се на пътя, да намали скоростта и да се върне в своята лента за движение. Вместо това той я увеличил до 66,42 км/ч.  и навлязъл в насрещната лента. Дори когато мотористът завършил изпреварването и вече представлявал опасност за обвиняемия, П.М. не предприел действията по преустановяване на маневрата.

В процеса на изпреварване, виждайки приближаващия мотоциклет, обвиняемият отклонил автомобила си наляво, плътно до края на асфалтовото покритие с цел да осигури коридор за преминаване на мотоциклета между него и лекия автомобил „Опел“. Това обаче било само теоретично възможно, тъй като отклоняването станало за време по-малко от 1 сек., през което мотоциклетистът не е имал възможност дори да реагира. Със скорост от 152 км/ч. мотористът челно се ударил в движещия се със 74 км/ч. лек автомобил, управляван от обвиняемия.

Вследствие на удара, мотоциклетът от рикошета и ротацията си се разпаднал на няколко по- големи части и множество по-малки. Тялото на Р.С. прелетяло над лекия автомобил „Опел“ и е паднало на около 55 метра от мястото на удара. Мотористът починал на място вследствие на получените от ПТП травми - черепна и гръбначно-мозъчна, открита гръдна, коремна и множествена на крайниците (политравми). Смъртта е била неизбежна, като водещо значение в съдебномедицинската експертиза се отдава на остра кръвозагуба от установеното травматично разкъсване на целият десен горен крайник ведно с части от гръдния кош вдясно.

Управлението на мотоциклета от страна на починалия водач със скорост значително над разрешената за участъка е допринесло за трагичния сблъсък между двете МПС.

Предстои делото да продължи в съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета