Избрани Новини

Жители на Дупница и региона получиха бърз достъп до хематолог

Личните лекари от града точно разпознават хематологичните заболявания

Жители на Дупница и други населени места в близост получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетската специализирана болница за лечение на хематологични заболявания в София. Само 1-2 от консултираните пациенти нямаха сериозни проблеми. Останалите бяха насочени за допълнителни специализирани изследвания, както и за проследяване на започнатото лечение.
Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Дупница в началото на  юни т.г. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Вера Стоева, специалист от НСБАЛХЗ-София. Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.
„Благодаря на личните лекари за участието им в кампанията. Това е третото населено място в Югозападна България, което посещавам и мога да кажа, че общопрактикуващите лекари разпознават хематологичните заболявания. Пациентите споделиха, че техните лекари с удоволствие са ги насочили за тази консултация и са били доволни, че има специалист на място“, обясни д-р Стоева.
„Хематологичните заболявания могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – тези, които хората наричат рак на кръвта. Възможностите за лечение, резултатите и прогнозата са по-добри при ранно поставяне на диагнозата. Затова е важно да се знае, че макар и редки, тези заболявания съществуват, има съвременни начини за лечение с много добри резултати в нашата болница и трябва да се мисли за тях. Когато пациентът има оплаквания, които са свързани с лесна умора, температура, отслабване на тегло при непроменен начин на хранене, обилни нощни изпотявания, увеличени лимфни възли, които не се повлияват от лечение с антибиотици, увеличени слезка и черен дроб, той би следвало да се насочи към хематолог. Разбира се, трябва да бъдат изключени други причини за тези оплаквания - напр. инфекциозно заболяване, друго хронично заболяване“, добави още тя.
Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българското медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов