Избрани Новини

"Еньовденски тайнства" отново примамват в Делчево

Фестът ще се проведе на 22 и 23 юни

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.
Програмата в първия ден – събота, ще започне в 18.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.
Неделният ден, ще започне с програма в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“, лично от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи.
Специален гост на фестивала тази година ще бъде шеф Божана Кацарова - победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.
В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа ще участват: фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; женска фолклорна група с. Левуново; самодейци от община Гоце Делчев.
Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)