Избрани Новини

Габрене - селото, в което се срещат бъдеще и минало

Богата историко-етнографската сбирка пази НЧ "Просвета -1928“

Село Габрене е едно от китните села, разположени в подножието на Природен парк „Беласица“. Това е селото, откъдето започва България и Европейският съюз, както обичат да казват неговите жители, но е и селото, където правят среща бъдеще и минало. Тук всеки посетител може да научи повече за живота преди желязната завеса и да се докосне до традициите, „разказани“ от историко-етнографската сбирка към Народно читалище „Просвета -1928“.
Тук ще ви посветят във фолклора, ще тъчете, предете и навивате прежда, ще се научите да приготвяте вкусни местни ястия, а между другото можете да научите и по някоя оризарска песен.
Ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“,  Петрич посетиха село Габрене. Те бяха посрещнати от жените в селото, които освен че показаха сръчност, разказаха за тънкостите в женското ръкоделие. Събитието се превърна в среща на поколенията, в среща на бъдещето и миналото. Това бе възможност да се засили приемствеността в обичаите и приготвянето на гозбите, които не могат да бъдат научени на друго място. Някои от приготвените ястия са характерни само за Габрене и се правят и пазят като традиция само тук.
Инициативата е част от проект "Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“ - Петрич, който се реализира в партньорство с Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите и се финансира от Дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери за да помогнеш“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)