550 години от построяването на храма в Рило-манастирския метох "Орлица“ - blagoevgrad.utre.bg

550 години от построяването на храма в Рило-манастирския метох "Орлица“

28 юни 2019, 09:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    dobrotoliubie.com

    Представлява малка еднокорабна базилика

Метохът е посветен на св.първовърховни апостоли Петър и Павел

На 29 юни в Рило-манастирския метох „Орлица“ (на 18 км преди манастира, на излизане от гр.Рила), ще бъде отслужена архиерейска св.Литургия от Негово преосвещенство Адрианополски еп.Евлогий, игумен на Рилската св.обител, съобщават от dobrotoliubie.com.
Метохът е посветен на св.първовърховни апостоли Петър и Павел. На същата дата точно преди 550 години на това място пренощували честните мощи на преп.Йоан Рилски, пренесени тържествено от старата българска столица Търново в Рилския манастир. Храмът на св.ап. Петър и Павел бил издигнат в спомен на това събитие от игумена на манастира Давид през 1469 г. Представлява малка еднокорабна базилика.
Цялостно зографисана е на два пъти – първо през 1491 г. със средствата на Крупнишкия епископ Яков, по време на известния Рилски игумен Теоктист, а след това през 1863 г. е повторно изписана от Никола Образописов от Самоков, чиято тържествена композиция „Връщане мощите на преп.Йоан Рилски Чудотворец” се намира в притвора на храма. Стенописи от XV в. са запазени в олтара и над вратата в наоса на църквата. В момента се работи по реставрацията и консервацията на дървените тавани и фреските.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета