Избрани Новини

Започна мащабен ремонт на банското крило в атонския манастир"Св.Георги Зограф"

Години наред Община Банско подпомага финансово манастира

Изминаха повече от петнайсет години, откакто общността в Банско възстанови връзката си с българския манастир в Света гора „Свети Георги - Зограф“. Безвъзмездният труд на стотици банскалии и финансовата помощ като община продължават богоугодното дело на Хаджи Вълчо, брат на Свети Паисий Хилендарски, построил банското крило в Светата обител.
Години наред Община Банско подпомага финансово манастира, като до днес общата сума възлиза на около 800 000 лева.

"При неотдавнашното ми посещение в Зографския манастир отец Гавраил, който е първи епитроп, с радост ми съобщи, че възстановяването на банското / източно/ крило е започнало. След повече от десет години процедури и съгласувания с компетентните гръцки власти, след години застой, не можем да не бъдем удовлетворени от факта, че ремонтът и реставрацията на банското крило, построено от банскалията Хаджи Вълчо през XVIII век, вече е в ход. Имах възможността да се уверя, че текат мащабни строителни дейности по укрепването на фасадата, ремонт на покрива и почистване на вътрешните помещения. За съжаление, игуменът на манастира дядо Амвросий отсъстваше и не получих повече подробности, но по всяка вероятност ремонтът ще продължи около 8 години.
Нека градът ни се гордее, че е част от една мисия, която идва от годините на робството и продължава във времето. Един дълг, завещан ни от големите банскалии, на който ние продължаваме да служим!", пише във Фейсбук страницата си кметът на Банско Георги Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов