Избрани Новини

150 кюстендилски деца се запознаха с античното изкуство /снимки/

Музейната работилница предизвика голям интерес

Първата музейна работилница на РИМ -Кюстендил на тема „Антично изкуство: коли и декорации“, проведена през юни т. г., събра 150 деца в индивидуални и групови посещения. Тя представи част от изкуството през античността, присъстващо в декорации към колесници и апликации към конска сбруя. Децата изработиха декоративните елементи от глина-моделин по оригинални находки, ескпонирани в археологическата зала на музея.

Темата бе вдъхновена от изложената в музейното пространство трако-римска колесница от II-III в., която е почти напълно реставрирана като конструкция, благодарение на откритите в по-голяма степен метални части. Тя е от вида четириколка, използвана за пренос на товари. Досега на територията на античния град Пауталия и неговия регион са открити повече от 40 на брой коли. Наред с тях са открити и множество декорации към тях, както и апликации към конската сбруя.
Музейната работилница „Антично изкуство: коли и декорации“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерството на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов