Избрани Новини

Отбелязаха годишнината от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св.обител

Тържествената св.литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим

По традиция тържествата по повод летния празник на покровителя на България св. Йоан Рилски, започнаха с всенощно бдение, възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с манастирското братство и духовници от страната.
Песнопенията бяха изпълнени от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов, и сборна група от псалти от Букурещ - Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну. На следващия ден в 9:30 часа започна и тържествената св.литургия, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Русенския митрополит Наум, Мелнишки епископ Герасим, игумена на Рилската света обител Адрианополски еп.Евлогий, архим.Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архим.Васиан, представител на руския патриарх у нас, архим.Теоктист, отговарящ за българското подворие в Москва, енорийски свещеници и манастирското братство. Десетки хора се и причастиха за празника на преподобния Йоан.
Игуменът на манастира Адрианополски епископ Евлогий благодари на митрополит Серафим за добрите думи, както и за благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Игуменът насочи вниманието върху върху кръглата годишнина от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св.обител и важността на Рилският светец за българския народ, също така благодари специално и на хористите от Румънската православна църква, които всяка година помагат духовния празник на св. Йоан да стане още по-голям, съобщава dobrotoliubie.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов