Избрани Новини

В жегите: вино вместо бира и компот вместо кафе

Как да се пазим, какво да хапваме и пием при 40 градуса?

Топлото лято е труден сезон за хората със сърдечно-съдови, ендокринни, алергични и бронхитни заболявания. Възрастните хора с право недолюбват прекалените жеги, а те не са никак приятни и за хората със слаба имунна система.

Всяка година летните жеги са причина за много проблеми при хипертониците и възрастните хора.

Какво да правят хипертониците с исхемична болест на сърцето, когато навън е 40 градуса?

Ако имате стенокардия или сърдечна недостатъчност, лекарите съветват при изключително топло време да останете на сянка и да не забравяте да приемате лекарствата си.

Но ако въпреки лекарствата самочувствието ви се развали, ако се почувствате подтиснат, ако се учести сърдечният ритъм, ако получите отоци, трябва незабавно да отидете на лекар.

Ако не се запълни липсата на вода в организма през летните жеги, ни заплашва дехидратация. Специалистите ни съветват да носим със себе си бутилка с вода, желателно е да е минерална, за да възстановим водно-соления баланс. “С потта от нас си отива не само водата, но и солта”,  поясняват хората с бели престилки.

Какво трябва да ядем и пием при жега?

Добре е да пием достатъчно течности. Но хипертониците не бива да пият вода в големи количества – от подобна недомислица могат да си докарат сърдечна недостатъчност.

Не се препоръчва хората със сърдечни проблеми да се спасяват в студената вода от жегите: това може да предизвика спазъм на съдовете.

Хората с белодробни заболявания също трудно преживяват жегата и градския смог. Но има и  изключения. Пациентите с бронхиална астма по време на сухо и топло време се чувстват малко по-добре – по-леко дишат.

Хората с белодробни заболявания, също както и при сърдечните, трябва ежедневно да се разхождат поне половин час, но сутрин или вечер.

Как влияе високата температура на служителите в офиси?

От климатиците рискуваме да се простудим, а и не само това. В тези иначе прохладни машинки обикновено се “загнездва" патогенна флора, в това число гъбички, които могат да причинят пневмония или алвеолит– възпаление на белодробните мехурчета, алвеолите.

Пази носа си!

Частиците прах се поглъщат добре от влажна маска, казват медицинските работници. Има смисъл предварително да си подготвим специално парче от завеса или тензух, за да ограничим преките слънчеви лъчи. Тези материали ще абсорбират и праха, токсичните вещества, както и алергените.

Жегата и мръсният градски въздух отслабват имунитета

Има много случаи, предизвикани от токсично поражение на горните дихателни пътища, казва ни пулмолог. Нужно е да промиваме носа си с аптечни препарати с морска вода. Те ни помагат да очистим слизестата част на носа от мръсотията, вирусите, бактериите и алергените.

Аномална жега: методи за оцеляване

Хората със слаба имунна система и възрастните трябва да започнат приема на поливитамини. Да се гълтат имуномодулатори и противовирусни средства, без да има изразени симптоми на болест.

Тези дни ще сме свидетели на непоносима жега. Не можем да се борим с природата, защото това е изгубена кауза, но по силите ни е да помогнем на организма да оцелее в знойното лято.

Пий повече течности, ако нямаш хронични сърдечни заболявания! Обездвижването в организма е опасно, затова в жега изпивай не по-малко от 2 – 2.5 литра течности – чиста вода, минерална, компот без захар, сокове, разредени с вода в пропорции 1:1. Не се наливай със сладки газирани напитки: от захарта в тях още повече ще ти се прииска да пиеш. Не се увличай с чая и кафето – кофеинът ще доведе до по-голямо обезводняване на организма.

Откажете се от лютата и мазна храна. Това ще предизвикат още по-голяма жажда! При жега е по-добре да се храните с плодове и леки продукти, съдържащи витамини. Приготвяйте си риба, зеленчукови салати.  За да снабдите организма със соли, желателно е да поръсваме храната си с малко повече сол. Киселото мляко и айряна са отлична храна за закуска.

Да пием ли алкохол в жегата?

Може, но не в големи количества. Иначе няма как да избегнем болката в главата, която ще се появи, както и обезводняването на организма. Ако ти е наложително да изпиеш нещо алкохолно в жегата – избери леки и сухи вина – червени или бели. Бирата и шампанското, въпреки общоприетото мнение, по-добре да не се пият в топлите дни.

Ако ти предстои разходка по улиците в жегата, слагай шапката и слънчевите очила, за да не получиш топлинен удар. Задължително носи хидроскопична бяла дреха (памук, лен), която лесно ще попие потта. Не злоупотребявай с мазните кремове, а сутрин използвай само тоник за лице.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов