Избрани Новини

Спасиха немски турист над Рилския манастир /снимки/

Спасителната акция трае от 19.15 ч. до 01.30 ч.

През изминалата нощ планинските спасители от ПСС - Благоевград оказаха помощ на изгубил се турист в района над Рилския манастир.
Германски турист предприема преход от Рилските езера към Рилския манастир, но при слизането в района на Додов връх загубва пътеката и се оказва в пресечен терен и стръмните улеи при изворите на река Друшлявица. Няколко часа се лута в района и успява да излезе на билото на десния бряг на реката, където има сигнал на мобилните оператори. Подава сигнал на тел 112, че е мокър след превалялия дъжд в района и не може да намери пътека надолу.
В 19:15 ч. към туриста тръгват спасителите от отряда Георги В.Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски.
В 21:50 след изкачване по Дългия рид е открит на 2050 м.н.в. под Додов връх.Туристът е в добро общо състояние.
След като е прегледан, на туриста са дедени сухи дрехи, осветително тяло, вода и храна. Съпроводен е до Рилския манастир, където в 23:45 е настанен в хотел.
Екипът се прибра в 01:30 ч. в Благоевград.
Екипировката и оборудването на немския турист - ниски маратонки, летни дънки, памучен суичър, липса на осветление, липса на навигация, липса на резервна батерия, елефон с батерия 8%... беше перфектна за типа бедстващи туристи,но не и за преходи в планина като Рила.

Напомняме на всички желаещи да посетят този район,че маркировката там е "виртуална". Наземната се състои от няколко табели, закачени в началото на маршрута и една-две самотно висящи в "джунглата". Тревата и копривата на места е висока над 1,5 метра, а всичко е обрасло в тръни и храсти.
Не знаем на кой е работа да поддържа маркировките в парковете, но приемете два съвета, припомнят от ППС - Благоевград:
- Носете задължително навигация с актуални карти!
- Не пипайте жабите! - солено е.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов