Завърши един от най-престижните фестивали за народно творчество "Фолклорна магия" - blagoevgrad.utre.bg

Завърши един от най-престижните фестивали за народно творчество "Фолклорна магия"

14 юли 2019, 20:32 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Банско

  Общият брой на участниците бе 2000

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

Събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни състави от цяла България

Завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско 2019. В рамките на три дни в градския парк той даде сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Само за две години организаторите - Община Банско, Фен Фолк ТВ, с подкрепата на националния център на ЮНЕСКО - София, успяха в стремежа си фестивалът да се превърне в един от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Икономов и от директора на фестивала Виктор Касъмов.
На двете сцени в градския парк първият ден бе отреден за изява предимно на самодейци от Банско и региона. Те се представиха впечатляващо и в четирите категории: за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи. Победителите, между които и представители на Сърбия, имаха възможност да се изявят със своите изпълнения и във вечерния концерт редом до големите и доказани имена на българския фолклор.
Вечерната концертна програма бе съчетание от автентичен и модерен фолклор. Пред хилядите банскалии и гости на града своя музикален поздрав направиха МФГ „Годлевски Великден“ и даровитата Ана-Мария.
Неповторимата Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопския танцов ансамбъл, вдигна на крака всички зрители и изпълнители, които извиха дълги и кръшни хора.

С представители на българския фолклор от всяко кътче на България премина вторият ден на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско. На двете сцени в градския парк се изявиха участници от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и много други. Освен завладяващи изпълнения в духа на българските непреходни ни традиции, те се бяха постарали и с автентично за региона си облекло, като на сцената се представи дори и 100-годишна носия от района на Сандански. Приемствеността между поколенията също бе демонстрирана, като на сцената излезнаха 4-годишни дечица редом до 90-годишни баби.
Вечерният концерт за втори пореден ден събра хиляди любители на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под изпълненията на Стоян Петков, МФГ „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова заедно с танцьорите от „Майсторите на танца".
Точно в 12 часа на третия ден на фестивала „Фолклорна магия” банскалии върнаха събитията 100 години назад. С носии на повече от век и автентични оръжия айдутите слязоха от гората, за да възвестят свободата на Банско. Те стреляха във въздуха със старинните си оръжия, докато целият град разбере колко е важна Свободата. Мъже жени, майки бащи, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско робство – свобода и мир.
Фестивалът „Фолклорна магия” тази година събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни състави от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета