Избрани Новини

Музеят в Кюстендил и през юли събира децата

Музейната работилница е на тема антично облекло, въоръжение и аксесоари

Темата на юлската работилница за деца при РИМ - Кюстендил се допълва и разширява с нови елементи. Освен изработване на шлемове и щитове като част от античното и средновековното въоръжение, за по-емоционално докосване до духа на епохата тя предлага преобличане в подходящи дамски и мъжки костюми, както и направа на аксесоари към тях. Любознателните участници могат да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в древността чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи. Темата насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство през средновековието – битката край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански. Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.
Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“, която се разработва в рамките на проект „Децата и  музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“.
Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея на 17, 18 и 19 юли т.г. от 14.00 до 18.00 ч. Входна такса: 2,00 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов