Избрани Новини

ГДБОП задържа 20-годишен пловдивчанин за компютърно престъпление

Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда  разследване по досъдебно производство за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за български граждани и търговски дружества от масивите на НАП.  Разследването стартира след извършени бързи оперативно-издирвателни действия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на „Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, изпратен до медиите и съществуващ в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на проведените компютърно – разузнавателни действия било установено, че потребителското име се ползва от 20 – годишен пловдивчанин, който работи в офис на фирма в столицата. Последвало е и задържането му в полицейски арест. Установено е, че той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи, както и че действията му нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.

При условията на неотложност под ръководството на СГП са извършени претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, както и адресите, на които пребивава в София и Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона, назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

СГП е привлякла мъжа към наказателна отговорност за престъпление по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от НК и е разпоредила задържането му до 72 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)