Благоевград отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски (снимки) - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски (снимки)

18 юли 2019, 12:44 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Десетки се включиха в спортната проява "Лъвски скок"

182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски отбеляза благоевградската общественост. Цветя пред бюст-паметника на Левски положиха заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, заместник-областният управител Антоанета Янчева, общински съветници, представители на политически парти и институции, общественици, граждани. По време на церемонията, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ и възпитаникът на театрална школа „Ер малък“ Димитър Гюрджеклиев пресъздадоха разпитът на Апостола пред съда.

Паралелно с това, в областния център, десетки участници се включиха в спортната проява „Лъвски скок“, която се провежда за поредна година в памет на Дякона.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет. Апостолът е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие. Васил Левски е радетел за чиста и свята република, борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Жизненият път на Апостола на свободата завършва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в София, където е обесен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета