Избрани Новини

Условна присъда получи мъж от Годлево, отрязал лапа на котка

"Похвалил" се с направеното от него чрез видеоклип във Фейсбук

Районна прокуратура - Разлог е сключила споразумение със защитата на подсъдимия П.Г. (на 22 години) от с.Годлево за извършени от него престъпления по чл. 325б, ал. 2, т. 2, пр. 2 и пр. 3, вр. ал. 1 от НК и по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, пр. 1 от НК. Обвинителният акт срещу него е бил внесен за разглеждане в съда през м. май 2019 г.

П. Г. живее в къща в с.Годлево. В съседство с неговия имот е разположен този на С.Г., която отглеждала котка. Домашното животно обитавало както дома й, така и нейния двор.

Сутринта на 19.03.2019 г. жената заминала за Гърция, като преди това се уверила, че котката й е добре. Същия ден подсъдимият П.Г. бил в двора на къщата, когато забелязал съседската котка, която била на негова територия. Тогава той хванал животното с ръка, включил камерата на мобилния си телефон в режим „запис на видеоклип“, след което поставил апарата на земята. Насочил го по такъв начин, че в обсега на периметъра на заснемането да влиза дървен труп с подпряна на него брадва. Г. оставил котката на него, взел брадвата, вдигнал я и нанасяйки удар с нея опитал да отсече главата на животното. Не успял да стори това, тъй като котката помръднала и острието на брадвата попаднало в дясната й предна лапа. По този начин на животното била причинена открита костна фрактура, като крайникът останал да се държи единствено на неотрязаните кожа и мускул. След нанесения удар котката се отскубнала от Г. и избягала.

По-късно същия ден, чрез профила си с имената „П.Г.“ в социална мрежа „Фейсбук“, подсъдимият публикувал създадения клип в затворена група в мобилното приложение „Месинджър“, озаглавена „Лудите хора“. В нея младият мъж участвал заедно с други лица от с.Годлево. Видеоматериалът бил видян от дванадесет участници в групата, в това число ненавършили пълнолетие.

Седмица по-късно след този случай стопанката на котката С.Г. видяла, че животното е цялото в кръв и дясната му лапа е срязана. По време на преглед, извършен от ветеринар, било установено, че котката се намира в много тежко състояние и леталният изход е неизбежен.

На 31.03.2019 г. животното починало вследствие на сепсис, предизвикан от оток и гнойно възпаление на засегнатите с брадва тъкани.

Десет дни по-късно подсъдимият Г. бил в Районно управление - Разлог във връзка с извършваща се проверка по сигнала за причинената смърт на котката. Там той заявил, че в дома си държи наркотично вещество – коноп (марихуана). При посещение на къщата му то било доброволно предадено с протокол. Общото му тегло е 1,11 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 33,7%.

Наказателното производство срещу подсъдимия П.Г. е приключило с одобреното от съда споразумение, сключено между страните по делото. За извършените от него престъпления му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от единадесет месеца с тригодишен изпитателен срок. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)