Кюстендил взима мерки срещу африканската чума - blagoevgrad.utre.bg

Кюстендил взима мерки срещу африканската чума

18 юли 2019, 18:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ОА Кюстендил

Областната епизоотична комисия обсъди и прие мерки за предпазване

По време на свое заседание днес Областната епизоотична комисия в Кюстендил обсъди и набеляза конкретни мерки за предпазване от заболяването африканска чума по свинете. Заседанието се проведе в Областна администрация - Кюстендил и бе председателствано от зам.областния управител Райчо Цветин. То бе свикано след заповед на министъра на земеделието, храните и горите във връзка с необходимостта от засилване на мерките за контрол и превенция по отношение на заболяването африканска чума по свинете /АЧС/.
В началото на срещата представителите на различни институции бяха запознати с  епизоотичната обстановка в страната по отношение на болестта. С положителен знак бе констатирано, че на територията на област Кюстендил обстановката на този етап е благоприятна.
По време на заседанието стана ясно, че вероятността за проникване на вируса на АЧС в останалите региони на България е чрез нерегламентирано движение на свине, чрез свинско месо и продукти от свинско месо в личния багаж на пътници, екипаж и водачи на МПС, и хранителни отпадъци от влакове, автобуси, леки автомобили, самолети и кораби. Това са най-рисковите продукти, при обезвреждането на които има големи трудности – стотици хиляди пътници се придвижват с различни превозни средства.
Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, стана ясно още на заседанието, тъй като АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразените свине, са и замърсени свинска месо и продукти, транспортни средства, оборудване е други. Човешкият фактор за разпространение на заболяването също е много важен.
Сериозен риск представляват кухненските отпадъци по сметищата и достъпът на животни до тях. Миграцията на дивите животни, не само диви свине, но и чакали, вълци (хранещи се с инфектирани трупове на умрели животни), също представлява риск. Друг вероятен път за проникване е чрез инсекти, междинни гостоприемници /меки кърлежи/ пренесени от прелетни птици, язовци и таралежи.
Болестта може да се контролира и изкорени само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки. С цел предотвратяване възникване на заболяването на територията на област Кюстендил бяха разгледани и приети мерки от Областната епизоотична комисия. Стана ясно, че кметовете на общини трябва да провеждат ежеседмични заседания на общинските епизоотични комисии. На заседанията на общинските епизоотични комисии ще се сформират екипи с представители на ОДБХ, Българския ветеринарен съюз, Регионалната дирекция на горите /РДГ/, Областната дирекция „Земеделие“ и кметовете на населени места за провеждане на информационна кампания сред населението и инвентаризация на свинете, отглеждани във ферми за лична консумация, тип „Заден двор“.
Органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, в рамките на своята компетенетност, на граничните пунктове Гюешево и Олтоманци, ще могат да извършват проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, съдържащи в състава си свинско месо. Откритите суровини и храни ще се изземват и предават за унищожанаве съгласно норманивните изисквания.
В компетенциите на директора на Областно пътно управление - Кюстендил ще бъде да организира почистването на пътни отбивки, паркинги и на местата за почивка на пътуващите. В съответните населени места кметовете на общини ще определят места за транспортиране, съхранение и обезвреждане на отпадъците. Определените места от кметовете ще бъдат предварително съгласувани с Областната дирекция по безопасност на храните.
Директорът на Областно пътно управление - Кюстендил съвместно с представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта (представители на ИА „Автомобилна администрация“, БДЖ и директора на ОДБХ - Кюстендил) ще организират разпространение на информационни материали за АЧС на следните обекти: ЖП и Автогара Кюстендил, ЖП и Автогара Дупница, на различни паркинги в цялата област, на множество бензиностанции и туристически обекти в целия Кюстендилски регион.
В случаи на заболяваемост и смъртност при свине спешно трябва да се информира обслужващият ветеринарен лекар и да се уведоми ОДБХ - Кюстендил на дежурни телефони: 078550630; 078550631; 078550634; 088721523.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета