Избрани Новини

85 сигнала за нарушени трудови права са постъпили в Инспекцията по труда в Кюстендил

По-голямата част сигналите са от района на Дупница

Общо 85 сигнала за нарушени трудови права са постъпили в Областната инспекция по труда в Кюстендил за миналата година, съобщи директорът й Валентин Златински по време на среща, организирана от КНСБ, посветена на сивата икономика у нас. По-голямата част сигналите са от района на Дупница.
Постъпилите от граждани оплаквания са свързани основно с неизплащане на заплати и неиздаване на документи навреме, обобщи Златински. Той посочи, че в десет от случаите са съставени актове за работа без сключен писмен договор, а само за шестте месеца на тази година тези случаи са се увеличили на 22.
"От друга страна имаме завишен интерес към издаване на разрешителни за работа от непълнолетни", каза още Валентин Златински. Той уточни, че до 15 юли т.г. издадените такива разрешения са 42, предстои разрешение да бъде дадено на още 10 младежи. За миналата година броят на тези документи е бил едва 23.
По време на презентацията на синдикалната кампания под мотото "Сивото убива" бяха представени данни за нивото на сивата икономика в България, както и предложенията на КНСБ за справяне с тази ситуация.
Според Валентина Васильонова, представител на синдиката в земеделския сектор, от 620 хиляди души реално заети в сектора, 79 процента са семейна работна ръка и дребни стопанства, а едва 3 процента са наетите работници на трудов договор. Според изнесените от нея данни, процентното отношение на недекларирания, скрит труд в сектора в България е 48 процента. "Това сочи, че всеки пети човек консумира стока, произведена през недеклариран труд, а всеки десети е получавал в някаква форма заплата без трудов договор", каза Васильонова.
В момента България е в топ пет на страните от Източна Европа по процент с недекларирана заетост, каза Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ. Той уточни, че в страната ни процентът на неформална заетост е 15,9. За ЕС средната цифра е 11,6 процента, за Румъния този процент е 28,9 на сто, за Полша - 38 процента, Русия - 35,9, Словакия - 16,7 процента.
От КНСБ представиха и новото си приложение VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов