Избрани Новини

Почитаме Мария Магдалена

На Мария Магдалена се приписва първият възглас "Христос възкресе!"

Първата вестителка на Възкресението почита на днешната дата българската православна църква. Именно на Мария Магдалена се приписва първият възглас "Христос възкресе!" След като видяла заедно с другите жени, че гробът е празен, тя занесла червено яйце на римския император.
В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалина има известни различия. Едно от тях е, че нашата права вяра я приема предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса (Марк 16:9), която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато в католическата църква дълго време нейният образ легендарно, но неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария.

Според евангелията Исус Христос прогонил от нея седем бяса, излекувал я от страданието й и оттогава тя го следвала вярно навсякъде. Православната църква уточнява, че личността на Мария Магдалена често се бърка с образа на опростената грешница, която помазала нозете на Исус и ги изтрила с косите си. 

Името й идва от Магдала - Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от ивритското migdal - колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на библейската Мария-Магдалина. Градът е опустошен от римската армия около I в. По-късно е идентифициран като родното място на свeтицата Мария-Магдалина и става седалище на християните в Галилея.Същевременно християнската религия е първата, в която жените получават равно и важно място в историята до това на мъжете.
На днешната дата именден празнуват Мария, Мариана, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов