Избрани Новини

БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

Над 10 са районите, в които има огнища на заразата

„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Александра Митева пред NOVA телевизия.

„Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине”, добави тя.

Преди дни от БАБХ въведоха забрана за продажба на месо на фермерските пазари в страната, а експерти веднага тръгнаха на проверки.

Д-р Митева заяви, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо. „Основният фактор в разпространението е човешкия фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни тя.

Междувременно стана ясно, че експерти от Европейската комисия се включват в битката с африканската чума по свините у нас. Очаква се те да пристигнат днес у нас.

Над 10 вече са районите, в които са констатирани огнища на заразата, съобщава bTV.

Трети ден продължава умъртвяването на прасета в големия свинекомплекс в русенското село Николово. Страната ни е поискала финансова помощ от Европа за справяне с епидемията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)