Избрани Новини

Градът на Вапцаров сведе глава пред паметта му

Изложба разказва за живота на семейство Вапцарови

Банско се преклони пред паметта на своя обичан син Никола Вапцаров.

Днес Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров. С драматизация на стихотворението му "Писмо" започна програмата по честване на седемдесет и седмата годишнина от разстрела му. Залата в "Домът на изкуствата" посрещна всички желаещи да си спомнят думите, които поетът ни е оставил след себе си. Ани Дурчова, Елена Калайджиева, Ани Родина и Силвия Терзиева докоснаха присъстващите с изпълнението си и припомниха забравени чувства на скръб и гордост. Директорът на музей "Никола Вапцаров" Светла Барякова отбеляза датата с пламенни слова и покани за слово кмета на Банско, който не се опита да скрие вълнението си от чутото. Георги Икономов каза, че истинските поети се раждат и остават в народната памет със своите дела и наш дълг е да продължим спомена за тях.
С явна препратка към семейните корени и това, че родителите изграждат духа и характера на своя потомък, бе открита изложба, представяща част от живота на Елена и Йонко Вапцарови, на които отбелязваме 50 и 80 години от кончините.

Официалното полагане на венци и цветя беше огласено от любимата песен на поета "Ой, га ме видиш", а пластиката на танцьорите от Студиото за съвременни танци "Фрийдъм"- Русе, дошли специално за събитието, превърна пространството пред паметника в жива картина на мъката и тъгата преди разстрела. Кметът Георги Икономов и председателят на Общинския съвет положиха венец с бели цветя, символ на скръбта на стотиците хора, които бяха на площада днес. Много граждани с цветя извървяха мълчаливо стъпките до мемориала и отдадоха почитта си към великия поет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов