Втора вечер продължава киното под небето в Банско - blagoevgrad.utre.bg

Втора вечер продължава киното под небето в Банско

25 юли 2019, 12:12 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

    Вход свободен

Прожектират най-добрите планинарски филми

Втора вечер под звездното небе на Банско и Пирин планина продължава Филмомания със  селекция от най-приключенските и екстремни филми през последните години. Прожекциите са в 21:00 ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
Фестивалът представя най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 12 филма от 11 страни (Австрия, Австралия, Канада, Германия, Бразилия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Таджикистан, България). Програмата представя истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните места на нашата планета. Ще пътуваме от Гренландия до Намибия, от Хималаите до Пирин планина, от отдалечените острови на Бразилия до Патагония. Филмите са между документалното и игралното кино, носители на множество международни награди.
Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2019″ представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в четири летни вечери.
Тематиката предлага история, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг в океански води, планинско бягане, сноу кайтинг (комбинация от ски или сноуборд и кайт/ “хвърчило”), екстремна фотография, Base jumping, екстремен байк, катерене.
При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.
Вход свободен.

ПРОГРАМА
25 юли, четвъртък
21:00 ч. – 21:35 ч. - „Проектът Лоракс“, Австралия, 2018, Пийт Уили, 35`
Шестима приятели се отправят на решителна мисия да изкачат и след това да направят BASE скок от Лоракс, страховито изкачване по Frenchman’s Cap в усамотените част на западна Тасмания. Заобиколени от част от най-девствената пустош в цяла Австралиия, те се сражават с екстремно време и сурова местност, разчитайки на уменията и хумора си, за да достигнат своята цел.
21:35 ч. – 22:50 ч. – „Ничия земя – експедиция Антарктика“, Австрия, 2018, Матиас Майер, 76`
Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, но също е и с най-висока средна надморска височина. Досега само учени, полярни изследователи и планинари, покоряващи вр.Винсън пътуваха до Антарктика. Поради екстремния студ, с лед терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невъзможно. Но двама фрирайдъри и авантюристи, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер и Матиас Мейр не се интересуват дали някой регион е твърде отдалечен или твърде суров за каране на ски. Дори са привлечени от така наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се отправят на експедиция във вътрешността на Антарктика да търсят красивите планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг, покриват разстояние от 150км пеша или с кайтове. Това, което откриват е повече от очакваното. „Светият граал“ на свободното каране. Гледайте филма, за да се насладите на най-поразителния терен, на който някога хора са карали ски.
Награда на публиката на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.
22:50 ч. – 22:54 ч. – „Живот на мечтите“, България, 2018, Йоан Кадиев, Владислав Терзийски, 4`
Този кратък филм представя красиви пейзажи от България. На техния фон „призрачен” атлет бяга през планинската мъгла. Филм за Антония Григорова.
22:54 ч. – 23:30 ч. - “Морската планина“, Бразилия, 2018, Рафаел Дуарте, Итало Ире, 29`
На 750 мили от брега на Бразилия, около една трета от пътя до Африка, се издига върхът на подводна планина над Южния Атлантически океан на височина 6000 метра: остров Триндади. Документалният филм, разказва историята на пътешествието на експедиционния екип към острова на боен кораб на бразилските военноморски сили и мисията на екипа да слязат на острова, за да разкрият някои от мистериите и обаянията на мястото, което е непознато за повечето хора и почти невъзможно за посещение. Филмът представя усилията на членовете на екипа да посетят основните забележителности на острова в рамките на само 45 часа, след като са пътували в бурно море в продължение на 4 дни, живеейки с военните и следвайките техните традиции на борда.
26 юли, петък
21:00 ч. – 21:32 ч. – „Лед и палми“, Германия, 2018, Филип Бекър, 32`
Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са обикновени фрийрайдъри. Най-голямото им и най-необикновено ски пътуване започва сега. Само за пет седмици двамата приятели пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с велосипеди и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те не само търсят девствени недокоснати склонове, които ги предизвикват като скиори, но и трябва да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на много планински приключения, но през последните няколко години идеята за „Лед и палми“ е нараснала в съзнанието им: едно ски приключение, което започва днес: 5 седмици, 1800 км и около 35 000 вертикални метра – един сън, веднъж през Алпите.
21:32 ч. – 22:55 ч. - „Магнетичните планини, Франция, 2017, Стив Уейкфорд, Мена Притхард, 85`
„Магнетичните планини” следва историята на обикновен човек, който се опитва да открие равновесие в живота си след падане от алпийски северен склон. Включвайки някои от най-големите имена в планинските спортове, ще бъде разкрита психологията зад това да поемаш рискове в планините, задавайки въпроса – струва ли си наистина?
22:55 ч. – 23:15 ч. - “Неизвестната Патагония”, Испания, 2016, Еняут Исагире, 19’
Филмът е комбинация от проучване, катерене, картографиране на ледници и историческо документиране, чийто обект е ледникът Клуе на най-южния чилийски остров остров Хосте, разположен на юг от пролива Бийгъл и остров Огнена Земя и на запад от остров Наварино, от който го отделя проливът Мъри. Там се намират и едни от последните големи предизвикателства пред алпинизма в сърцето на този толкова слабо познат и проучен район. Среща с режисьора на филма Еняут Исагире
27 юли, събота
21:00 ч. – 22:10 ч – „Балканско колоездачно приключение“, Белгия, 2018, Жан-Юже Коре, 70`
В България Жан Юже незаконно изследва изоставена съветска следа. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно, той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Той открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”.
Награда на Журито Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.
22:10 ч. – 23:30 ч. – „Ама Даблам – Свещената планина“, Германия, Италия, 2018, Райнхолд Меснер, 81`
Непал, 1979г.; група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.
Награда за сценарий „Петър Атанасов“ на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета