Избрани Новини

Завършва "Филмомания" в Банско

Тази вечер прожектират "Балканско колоездачно приключение“ и "Ама Даблам – Свещената планина“

Тази вечер под звездното небе на Банско и Пирин планина завършва Филмомания. Прожекцията е в 21:00 ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско. При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“. Вход свободен.

ПРОГРАМА
27 юли, събота
21:00 ч. – 22:10 ч – „Балканско колоездачно приключение“, Белгия, 2018, Жан-Юже Коре, 70`
В България Жан Юже незаконно изследва изоставена съветска следа. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно, той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Той открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”.
Награда на Журито Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.
22:10 ч. – 23:30 ч. – „Ама Даблам – Свещената планина“, Германия, Италия, 2018, Райнхолд Меснер, 81`
Непал, 1979г.; група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.
Награда за сценарий „Петър Атанасов“ на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)