Община Сандански подари образователна екскурзия на деца от града - blagoevgrad.utre.bg

Община Сандански подари образователна екскурзия на деца от града

30 юли 2019, 16:22 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сандански

Посетиха духовни и исторически центрове

Деца на възраст от 7 до 14 години от Сандански посетиха вчера Софийската духовна семинария „Св.Йоан Рилски“ и Националния исторически музей в София.
Първата спирка на учениците от Сандански бе семинарията, където йеромонах Мелетий, заместник-ректор, изнесе кратка беседа за устройството на църквата и за живота на небесния застъпник и патрон на семинарията Свети Йоан Рилски. След разходка из парка децата изгледаха презентация за историята на училището в интерактивния кабинет. Учениците се запознаха и с методите на обучение в семинарията по предметите, които самите те изучават в училище. Впечатлени от интерактивните методи, историята на семинарията и архитектурата на сградата, децата се отправиха към аулата, където ги посрещна архимандрит Пахомий, ректор на семинарията. Там те зададоха своите въпроси, натрупали се от впечатленията им по време на краткия престой в духовното училище. Най-голяма възхита сред тях създаде семинарското знаме, а девизът му „Вярвай в Бога, обичай България“ породи кратка беседа между учениците, ректора и техния учител. В края на срещата, след кратка почерпка, архим.Пахомий подари на всяко дете по една детска библия, като ги посъветва да я пазят, да я споделят със своите родители, заедно да я четат и винаги да търсят отговора на това, което не могат да разберат.
Радостни, децата отпътуваха от семинарията към Националния исторически музей в София. Там се потопиха в миналото на родината от най-дълбока древност до по-новата история. Особен интерес за децата предизвика възможността да се докоснат до тракийските съкровища, открити из българските земи. Учениците изненадаха музейните експерти от НИМ със знания за археологията, придобити по време на лятната школа, организирана от Археологически музей - Сандански в началото на този месец. Децата демонстрираха познание и за средновековната ни история, особено частта около създаването на кирилицата и глаголицата. За изненада на всички, някои ученици успяха да разпознаят оригиналите на най-старите камбани в света, открити в  Мелник.
С нови знания и затвърдили старите, с много положителни емоции от целия ден, децата се завърнаха в Сандански късния следобяд.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета