Избрани Новини

"Неотъпкана пътека" събира в Ковачевица световноизвестни музиканти /видео/

Ще се състои от 2 до 5 август с концерти в Ковачевица и Гоце Делчев

„Неотъпкана пътека” е фестивал за камерна класическа музика, чието второ издание ще се състои от 2 до 5 август т.г. Концертите ще се проведат в село Ковачевица и в град Гоце Делчев, съответно в читалище “Светлина” и Неврокопска митрополия.
Фестивалът отново ще събере в България класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите ще представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.
Създатели на фестивала са пианистката Лора Чекоратова и съпругът ѝ цигуларят Георги Вълчев.
На 2 август фестивалът ще бъде открит с пиесата "Танц по калдъръм" на световноизвестната композиторка, гост на събитието, Добринка Табакова. Нейни творби ще бъдат основен акцент на събитието, като три от тях ще имат своята българска премиера - "Танц по калдъръм" за клавирен квинтет, "На пейка под сянка" за струнен квартет и две песни от "Песни за всички сезони". Ще бъдат изпълнени и творбите "Прозрение" и "Толкова различни пътеки" от номинирания за Грами албум "Струнни пътеки."
Във фестивала участие ще вземат мецосопраното Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, виолистите Веселин Тодоров и Румен Цветков, виолончелистите Иван Лалев и Волфрам Кьосел, контрабасистката Юлита Фъсева и пианистката Лора Чекоратова. Всички участници живеят и работят като солисти и камерни музиканти в Европа и САЩ.
Програмите на фестивала са замислени от цигуларя Георги Вълчев, негов артистичен директор. Концертите ще включват творби от Добринка Табакова, Франк Бридж, Франц Шуберт, Оторино Респиги, Роберт Шуман, П.И. Чайковски, А. Бородин и М. Глинка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)