В Разлог започна основен ремонт на покрива на Астиновата къща - blagoevgrad.utre.bg

В Разлог започна основен ремонт на покрива на Астиновата къща

31 юли 2019, 19:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ИМ Разлог

    Тя е част от сградния фонд на Историческия музей

Това е една от най-емблематичните и наситени с история сгради в града

Община Разлог започна основен ремонт на покрива на Астинова къща, която е част от сградния фонд на Исторически музей - Разлог. Това е една от най-емблематичните и наситени с история сгради в града. Къщата е дарена през 1983 г. на общината от д-р Иларион Астинов, почетен гражданин на Разлог. През 1999 г. Общинският съвет - Разлог предоставя сградата за нуждите на музея. В нея са разположени библиотека и две фондохранилища на музея.
Ремонтните дейности, изцяло със средства на Община Разлог, ще продължат до края на месец септември. По време на реконструкцията ще бъде извършена подмяна на дъсчената обшивка и ще бъде поставена системата ,,ондулин“. Такава система ще бъде поставена и на южния скат на покрива на Парапуновата къща. Ще бъдат подзидани комините и на двете къщи.
В Историческия музей се помещават експозиции, отразяващи бита и обичаите на хората от Разлог, затова ремонтът е от съществено значение за съхранението на вещите и имуществото, които са с непреходна стойност. Община Разлог си е поставила през следващата година е да ремонтира и Кипревата къща.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета