Избрани Новини

Нов живот за възрожденските къщи на Разлог

Ремонтират Астиновата къща със собствени средства

Изключително ценни за Разлог са запазените сгради от типа разложко-чепинска къща. Повечето от тях се помещават на площад “Македония” и на ул.“Възраждане” в града. Забележителни са Парапуновата къща, превърната в Исторически музей, Кипревата къща, Астиновата къща и др. Историческият музей в Разлог е уреден в родния дом на Никола Парапунов, на пл. „15 септември 1903 г.”, близо до централния площад на града.

Музеят е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел разложко-чепинска къща, „братов” тип от края на 19-ти век. Този тип къща се счита за продължител на т.нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903  г. и е съградена отново по стария план през 1905 година.

В музея се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори- занаятчии. Богатият снимков и документален материал от ХІХ и ХХ век, съхраняван в музея, е основа за научни краеведчески изследвания и много изложби за живота на местните хора.

Историята е мост към бъдещето и съхраняването на ценните архитектурни забележителности на община Разлог е наш дълг, зявява кметът Кр.Герчев.

Ето защо започна основен ремонт на покрива на Астиновата къща, която е част от сградния фонд на Историческия музей. Това е една от най-емблематичните и наситени с история сгради в града. Къщата е дарена през 1983 г. на Общината от д-р Иларион Астинов – почетен гражданин на Разлог. През 1999 г. Общинският съвет предостави сградата за нуждите на музея. В нея са разположени библиотеката и две фондохранилища на музея.
Ремонтните дейности ще продължат до края на месец септември. По време на реконструкцията ще бъде извършена подмяна на дъсчената обшивка и ще бъде поставена системата ,,ондулин“.Такава система ще бъде поставена и на южния скат на покрива на Парапуновата къща. Ще бъдат подмазани комините и на двете къщи.

Предстоят ремонтни дейности и на красивата Кипрева къща.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов