Избрани Новини

Горна Брезница се преклони пред революционера Александър Климов

Церемонията се проведе пред паметната плоча на войводата

Тържество, в което взеха участие и наследниците на българския революционер Александър Климов, се проведе днес пред паметната плоча на войводата в село Горна Брезница.

Деца с български трибагреници съпроводиха шествието, което се предвождаше от кметовете на община Кресна Николай Георгиев, на Горна Брезница Вела Сандрева и председателя на Общинския съвет Мая Божинова. В изпълнена с много исторически факти реч живата историческа памет на Кресна Борис Сандански разказа за жизнения път и родолюбивото дело на родения в стружкото село Лъжани и завършил живота си в Горна Брезница охридски войвода и участник в Първата световна война Александър Климов Христов (Поповски).

По време на Илинденско-Преображенското въстание Александър Климов е войвода на чета в Стружко. Във въстанието загиват девет души от рода му. След Междусъюзническата война през 1913 година отказва да стане сръбски учител и е прогонен от новите сръбски власти със семейството си в България, където една година работи като учител в село Елешница, Разложко. В Горна Брезница се заселва непосредствено след Европейската война (Първата световна война) и учителства там до края на дните си.

През 2003 година, по случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в Горна Брезница е поставена паметна плоча в негова чест.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)