Избрани Новини

Банско тържествено почете Илинденско-Преображенското въстание /снимки/

Отслужена бе панихида в черквата "Света Троица”

С отслужване на панихида в черквата „Света Троица” в Банско бе дадено началото на тържественото честване на 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Много жители и гости взеха участие и в паметното тържество пред мемориала „Банско помни героите”, за да засвидетелстват своя почит към героите на Илинденско-Преображенското въстание и към всички банскалии, взели участие в него. Към своите съграждани кметът на общината Георги Икономов се обърна с думите:
„И до днес, ние, банскалии, не само помним героите, но и учим децата си на памет! Така съхраняваме духа на въстанието и неговото непреходно значение като една от най-мощните прояви на българския национален дух.
И нека се знае, че в пламъците на опожарените села, в почернените бански родове не изгоря волята на хората от нашия край. Тази воля е жива! С тази воля днес градим настоящето и гледаме уверено в бъдещето! Това е нашата истинска почит към героите на Илинден и Преображение и така ще бъде винаги - тук, на тази земя!
Поклон пред тяхното безсмъртие!”
За историята на въстанието и участието на банскалии в него говори Георги Питов – уредник в Музеен комплекс - Банско. Единайсетгодишната Радостина Кехайова развълнува присъстващите с песен за героите. Водещата на ритуала Елена Калайджиева изпълни стихове за Илинденската епопея.
В знак на признателност към всички загинали във въстанието бяха положени венци и цветя.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)