Незаконната сеч е сред най-честите нарушения в горските стопанства в Благоевградско - blagoevgrad.utre.bg

Незаконната сеч е сред най-честите нарушения в горските стопанства в Благоевградско

03 август 2019, 10:06 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    МВР, архив

    Има подадени над 700 сигнала на граждани за незаконна сеч

Най-много нарушения са установени най-вече до ромските махали в Самоков, Разлог и Гърмен

Незаконната сеч и незаконно транспортиране на дървесина са най-честите нарушения в Държавните горски стопанства в Област Благоевград, информира БНТ. За половин година са направени близо 10 000 проверки, при които са установени над 300 сериозни нарушения. За да се намали броят на незаконните дейности, екипите на горските стопанства дежурят денонощно на възлови места.

Само за първите шест месеца на годината служителите на Югозападно държавно предприятие са проверили над 5200 обекта за добив на дървесина и повече от 1600 моторни превозни средства.

Инж.Юлий Сираков, гл.eксперт "Опазване на горските територии": За някои хора това се е превърнало вече в професия. Докато преди години се извършваха нарушения основно с транспортиране с товарни автомобили, сега вече обемите са много по-малки. Основно това са с високо проходими автомобили, джипки, и се връщат по няколко пъти да натоварват.

Най-много нарушения са установени в близост до населените места и най-вече до ромските махали в Самоков, Разлог и Гърмен.

Инж.Сираков: Глобите варират от 100 до 10 000 лева, в зависимост от щетите и от нарушенията. Ако нарушенията са в по-голяма степен, те се предават на прокуратурата.

От началото на годината има подадени над 700 сигнала на граждани за незаконна сеч. Проверките на горските служители се извършват съвместно с полицията и жандармерията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета