Избрани Новини

Днес е Преображение Господне

Православната църква чества един от 12-те Господски празници

На 6 август Православната църква чества един от 12-те Господски празници – Преображение Господне.

Празникът Преображение Господне е установен още в началото на историята на християнската църква. В третата година от Своето проповядване, малко преди Неговата кръстна смърт и страдания, Христос отива в планината Тавор. Със Себе Си взима трима от най-близките Си ученици – Яков, Йоан и Петър. Христос се отдалечава, за да се помоли, а апостолите заспиват. Събужда ги ярка, дивна светлина и виждат Христос, преобразен в естеството Си, да беседва със св.пророк Моисей и св.пророк Илия за предстоящата Му кръстна смърт и страдания. Апостолите били удивени от светлината и излъчването, което се разнасяло от тялото Христово, станало им много приятно, те чувствали Божията благодат в пълнота и св.апостол Петър попитал дали да направят три сенника за Христос, за св.Илия и за св.Мойсей. Тогава чули глас от небесата на Бог Отец, който им говорил: „Това е Моят Възлюбен Син, Него слушайте”. След това Христос преобразил естеството си и станал, както до този момент. Всичко това Христос направил, за да укрепи своите ученици, да им даде кураж, смелост и надежда за това, че Неговата кръстна смърт и страдания ще бъдат изкупителни за всички християни, за да не униват сърцата им и да бъдат готови и те.

На този ден храмов празник има църквата „Свето Преображение Господне”, намираща се на територията на старите гробища в Благоевград. Първоначално на мястото е имало параклис, който през 60-те години на XX век се преустройва в настоящия храм. Църквата е еднокорабна базилика, отвън облепена с камък. Иконите на иконостаса са рисувани от руския йеромонах и иконописец Николай Шелехов. Около църквата „Свето Преображение Господне” се намират и гробовете на много свещеници, живяли и служили в Благоевград.

На храмовия празник ще бъде отслужена света литургия. По традиция на този ден се освещава първия плод на лозите -  гроздето, и се раздава на вярващите за благословение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов