Първи случай на африканска чума е регистриран в Югозапада - blagoevgrad.utre.bg

Първи случай на африканска чума е регистриран в Югозапада

06 август 2019, 11:40 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    pixabay

    Положителната проба е от диво прасе

ЮЗДП потвърди наличието на вируса в ловно стопанство "Искър“

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство „Искър“, Самоковско. Положителната проба е  от диво прасе, предаде БНР.  

От Югозападното държавно предприятие потвърдиха наличието на вируса в ловно стопанство „Искър“, след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна. Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция. На територията на ловното стопанство не се допускат  външни лица и туристи. Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили, за да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него. Извършва се и дезинфекция на всеки автомобил, заяви областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов.

Изключително завишен е контролът  в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни  обекта.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия.  Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета