Избрани Новини

Инициативен комитет ще възстанови паметника на незнайния македонски четник

До момента са събрани над 100 подписа от Благоевград, страната и чужбина

В конферентната зала на Регионалния исторически музей - Благоевград се проведе учредително събрание на инициативния комитет за възстановяване на паметника на незнайния македонски четник .
Организатори на инициативата са скулпторът Андрей Врабчев, Сдружение „Татковина“ и Регионален исторически музей - Благоевград.
На обсъждането подробно бяха представени проектът за възстановяването на паметника и историческа справка за съдбата му от построяването през 1933 г до неговото унищожаване през 1947г.
Идеята на срещата бе не само да се осъществи презентация на проекта, но и да се провокира обществен интерес. Разгърна се оживена дискусия, в която част от благоевградската общественост изложи своите виждания относно идейния проект. Разговорът беше в градивен тон и присъстващите се обединиха около представената идея.
Смело може да се твърди, че темата е не само в сферата на интересите на жителите на Благоевград, но и на всички, които са заинтересувани от революционната борба на българите от Македония и Одринска Тракия.
Одобрението си заявиха и наследниците на големите революционни дейци Михаил Развигоров, Тодор Александров, Борис Дрангов, Кузман Шапкарев, Васил Чекаларов и много други.
Писмо за подкрепа пристигна и от Македонска патриотична организация в Канада и Америка.
Организаторите споделиха, че се надяват с общи усилия и с помощта на отговорните институции да успеят да възстановят този емблематичен за Благоевград монумент.
До момента са събрани над 100 подписа от Благоевград, страната и чужбина. Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят на https://www.peticiq.com/236400 .



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)