Как да шофираме безопасно, когато всички са на път? - blagoevgrad.utre.bg

Как да шофираме безопасно, когато всички са на път?

10 август 2019, 17:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МВР

    Aвгуст е най-кървавият месец на пътя

От началото на годината са станали близо 3000 катастрофи с 254 загинали

Aвгуст е най-кървавият месец на пътя. Именно през тази част на годината в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 души. Доказва го и черната статистика. Как да пазим себе си и останалите, докато шофираме в горещините?
„От началото на годината до края на юни регистрираните ПТП-та са 2896 с 254 загинали и 3653 ранени. Статистиката не е приятна, въпреки че всяка година има спад в катастрофите. Летните месеци са изключително интензивни, трафикът е натоварен. Това са причините за произшествията и нарастване на бройката. Рискът е много голям. Наблюдава се умора от горещините, от това, че шофьорите тръгват в края на работната седмица към морето и се връщат обратно неотпочинали. Това води до неправилни маневри и преценки, които са фатални. Първокласните пътища и автомагистралите се оказват най-невралгичните точки през летните месеци”, коментира гл. инспектор Калоян Драганов от "Пътна полиция" по Нова ТВ.
Полицията разкри основните причини за тежките верижни катастрофи у нас
„Хората, които тръгват на почивка, не се съобразяват с това, че не трябва да бързат. Важно е да стигнем до дестинацията си безопасно, а не с няколко минути по-бързо. Ако всеки спазва това условие, мисля, че катастрофите ще намалеят значително”, каза Ивайло Славков от СБА.
Славков коментира и дали високите санкции в Гърция биха довели до спад на инцидентите по пътищата. „Това е единият ключ към контрола. Там всички българи стават най-добрите и кротки шофьори. Знаят, че който бъде хванат с превишена скорост или направи нарушение, глобите са жестоки и това е една значителна спирачка за джигитите”, добави той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета