Мелник посреща светиня от Светогорски манастир - blagoevgrad.utre.bg

Мелник посреща светиня от Светогорски манастир

14 август 2019, 09:40 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Сандански

    Посрещането е в 18 часа

  • Снимка:
    Община Сандански

Идва копието на чудотворната икона "Света Богородица Геронтиса“

Днес, в навечерието на един от най-големите християнски празници „Успение Богородично“, Мелник ще посрещне копие на чудотворната икона „Света Богородица Геронтиса“. Светинята ще пристигне в града в 18:00 часа и с литийно шествие ще бъде пренесена до храма „Света Петка Параскева“. Там свещенослужители ще отслужат вечерня. На следващия ден в 8:00 сутринта ще започне и Света литургия.
Оригиналната икона „Света Богородица Геронтиса“ („Старица“ или „Игуменка“) се съхранява в светогорския манастир „Пантократор“ („Вседържител“). Светинята има 3 точни копия, включително и обковът от злато и сребро. Едно от тези копия не само ще бъде посрещнато за поклонение в  Мелник, но ще остане в църквата „Света Петка Параскева“. Иконата е дарение от мирянка, получила своето изцерение чрез вярата си именно в Мелник.
Неслучайно в миналото градът е наричан „Малкият Йерусалим на Балканите“ заради своите повече от 72 църкви и 5 манастира. Днес някои от тях се „възраждат“ от руините и посрещат все повече миряни от България и чужбина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета